De complete gids voor een Feng Shui inrichting in huis

Op zoek naar de complete gids om jouw huis helemaal Feng Shui te maken? Bij het Feng Shui maken van jouw huis wil je weten wat de leer inhoud. Daarnaast is het belangrijk om de meubels, accessoires en kleuren op deze leer aan te passen.

Wil je jouw woning (meer) Feng Shui maken? Dan zit je op deze pagina goed. We helpen je bij het Feng Shui maken van de slaapkamer, badkamer, woonkamer en de keuken. Ook leggen we je precies uit wat de leer is en hoe je de kleuren moet interpreteren. Alvast veel plezier en succes. Laten we beginnen!


Kleuren


Wat zijn de kleuren die gebruikt moeten worden bij een Feng Shui huis? De basiskleuren van de windrichtingen in de Feng Shui zie je hieronder op een foto.

Bekijk hieronder het kompas op een plattegrond om van bovenaf te kunnen zien welke energie actief is. Op een plattegrond ziet het er zo uit. Ook is het kompas gedraaid zodat het in overeenstemming is met het noorden van het huis.

feng shui kleuren
plattegrond

Zwart

Een water- en metaalkleur en kan mits niet overdreven gebruikt goed is aan de noordkant. 

De positieve eigenschappen van zwart zijn introvertheid, waardigheid en aanzien. Negatieve eigenschappen zijn een expressie van verdriet en hopeloosheid.

Er bestaan interessante theorieën over het dragen van zwarte kleding. Mensen die altijd in het zwart zijn geven aan onaantastbaar te zijn en graag overwicht hebben op een ander door niet alles prijs te geven.

Afwijzing van de kleur betekent dat je niet bereid bent om je angst aan te laten jagen door duistere of sombere omstandigheden. In feite duidt het op een ‘lichte levenshouding’.


Groen

De kleur groen staat voor nieuwe ontwikkeling en groei. Het is de kleur tussen het koudere blauw en het warme rood. Omdat het een houtkleur is hoort groen bij het Oosten en Zuidoosten. 

Kamers waar veel activiteit is in deze sectoren zijn gebaat bij het gebruik van groen. De kleur bevordert de concentratie, maakt opmerkzaam en sterkt het geheugen. Om groen aan te moedigen wordt blauw in het Zuidoosten en rood in het Oosten gebruikt.

Verder maakt de kleur een stabiele en constante indruk. Het is een neutrale en constructieve kleur die erg verfrissend kan zijn. Diep donkergroen duidt op waardigheid en stabiliteit, maar ook prestige en geldingsdrang.

Volgens de kleurenleer van Goethe wordt groen als een reële bedreiging ervaren en is het de kleur van zelfverzekerdheid, logisch denken en het vermogen om te herinneren.

Groen is de kleur van het hart, van evenwicht, harmonie en vrede. Kortom een kleur met een zeer veelzijdige kleurenergie.


Rood

Een elementaire warme kleur die in een huiskamer prima te integreren is. Zoals elke kleur heeft deze ook twee kanten in zich. Rood is zo’n vurige kleur dat het effect teveel kan worden maar tegelijkertijd ook erg nuttig kan zijn. Rode kleur trillingen zorgen namelijk altijd voor extra energie.

De kleur kan helpen bij gebrek aan werklust of motivatie en zet aan tot actie. Rood kan worden gebruikt in de slaapkamer bij mensen die hun seksleven willen oppeppen. Het is echter een totaal ongeschikte kleur voor kinderslaapkamers. Jongeren met studieproblemen zouden onder een rode lamp beter kunnen studeren. Chinese symbolen worden geactiveerd met een rood koord om de Yang energie vrij te maken.

De positieve eigenschappen die bij deze kleur horen zijn passie, hartstocht, levenslust, opwekkend, stimulerend, geloof in eigen talenten en erkenning. Maar ook stressvol en agressief.

Rood is de kleur van het Zuiden (vuur) en goed te combineren met groen en de hout kleuren beige en bruin. Omdat hout het vuur laat branden in het Zuiden is het als materiaal ook erg goed in die sector. De Zuidhoek staat voor een goede naam naar buiten toe.

De dieren die horen bij rood en het Zuiden zijn de haan, pauw en de Phoenix. Allen vurige, trotse en eerzuchtige schepsels. Ze symboliseren erkenning en roem.


Bruin

Beige en bruin zijn de kleuren van het Oosten, de sector van groot hout. Oost staat voor materiële welvaart en groei. De kleur bruin heeft echter nog meer specifieke eigenschappen.

De kleur geeft behoefte weer aan geborgenheid, huiselijkheid, gemoedelijkheid, en een verlangen naar een rustig leven.

Bruin betekent alles wat stabiel en reëel is. Datgene wat de groei bevordert en de wens naar zekerheid en welstand.

Het is een vanzelfsprekende tint in de woning, het bruin in meubelen is geruststellend.

Andere positieve kwaliteiten zijn zeker, stabiel, ijverig en volhardend. Negatieve kwaliteiten zijn verveling, behoudend en angstig om los te laten.

Oostelijke combinaties bestaan uit:

 • Bruin en beige met rood, de rode kleur versterkt het bruin. 
 • Blauw, deze kleurcombinatie is motiverend om te het hout te laten groeien.
 • Groen voor het scheppen van evenwicht en harmonie.

Een andere gelukkige combinatie zou zijn twee kleuren bruin op rood.


Facing- en mountainpositie


In de feng shui spreekt men vaak over de facing en mountain positie om op die manier makkelijker water formules te kunnen zien en analyseren. De twee bovenstaande posities kun je zien als een stoel waar je inzit, als je zit kijk je naar een bepaalde kant, facing, en zit je met de rug naar de andere zijde, de mountain positie. 

Een gebouw ‘kijkt’ naar bijvoorbeeld west en ‘zit’ oost. Meestal wordt de voorkant waar de voordeur ligt, gezien als de facing positie. Daarop zijn echter veel uitzonderingen te maken, bijvoorbeeld wanneer het een portiekflat is. Waar de belangrijkste toegangsdeur geen enkele chi binnenlaat voor het appartement. In dat geval wordt er gekeken naar de kant waardoor het meeste energie door de ramen naar binnen komt. Een flat kan een magnifiek uitzicht hebben, de zijde waar deze het gezondst en sterkst is, wordt dan als facing positie vastgesteld. De tegenoverliggende zijde is dan de mountain positie.

Water


Water betekent stromend water, een poster met een waterval of een aquarium. Hieronder volgt een eenvoudige waterdraak formule die niet gebonden is aan de tijd en die uitgaat van de facing positie van een gebouw. Deze formule heet de He Tu Castle Gate en is simpel om toe te passen.

Een gebouw ‘kijkt’ naar bijvoorbeeld west en ‘zit’ oost. Meestal wordt de voorkant waar de voordeur ligt, gezien als de facing positie. Daarop zijn echter veel uitzonderingen te maken, bijvoorbeeld wanneer het een portiekflat is. Waar de belangrijkste toegangsdeur geen enkele chi binnenlaat voor het appartement. In dat geval wordt er gekeken naar de kant waardoor het meeste energie door de ramen naar binnen komt. Een flat kan een magnifiek uitzicht hebben, de zijde waar deze het gezondst en sterkst is, wordt dan als facing positie vastgesteld. De tegenoverliggende zijde is dan de mountain positie.

Facing positie van het gebouwPlaats water hier
noordoostoost
oostnoordoost
zuidoostzuid
zuidzuidoost
zuidwestwest
westzuidwest
noordwestnoord
noordnoordwest

Tip voor houten vloeren

Krakende vloeren leggen volgens de leer van Feng Shui nogal de nadruk op degene die eroverheen loopt waardoor de persoon zich misschien ongemakkelijk kan voelen. Een vloer die kraakt is stil te krijgen door het strooien van talkpoeder in de kieren.


Op het bureau of je werkplek

Wanneer je je werktafel ook als een ruimte ziet, kun je hierop ook Feng Shui toepassen door het werkblad in windrichtingen te verdelen. Een voorbeeld van een bureau zou kunnen zijn:

In het Noorden iets blauws voor geluk in de carrière. Aan de (Zuid-)Oostkant een kleine plant om welvaart aan te moedigen. In (Noord-)Westen kun je de computer neerzetten. Daarmee wordt het metaal geactiveerd om het geluk van mentoren en hulp aan te trekken. De Zuidkant is erg gebaat bij een lamp of een beeld van een Phoenix om een goede naam te bewerkstelligen.

Om goede relaties te symboliseren is het een idee om een bergkristal met een ronde vorm neer te leggen in het Zuid-Westen. Om je te herinneren aan je persoonlijke ontwikkeling kun je aan de Noord-Oostkant een wereldbol plaatsen of je legt er een bergkristal neer. De ruimte in het midden zou vrij leeg moeten zijn omdat alles wat er in de weg ligt, symbolisch een blokkade is. 

Bovenstaand is een voorbeeld van hoe het zou kunnen. Relaties kun je ook symboliseren met foto’s en metaal activeren kan ook met een metalen voorwerp. Het hoeft niet persé de computer te zijn. 

Met een beetje creativiteit kom je een heel eind. In feite verfijn je de elementen theorie op een hele kleine ruimte en dat kan naar ieders persoonlijke voorkeur en smaak.


De plaats

Het bureau staat het beste schuin diagonaal tegenover de toegangsdeur, die dan wel op de goede manier open gaat. Wanneer dat het geval is ziet degene achter het bureau onmiddellijk wie er binnenkomt en dat geeft volledige controle over een ruimte. Symbolisch gezien is het dus ook een sterke positie met name voor de man of vrouw die het bedrijf runt. 

Over het algemeen is het de juiste plek van een ruimte om een bureau neer te zetten met als back-up een muur. Met de rug naar een deur, betekent dat er dingen ‘achter je rug om gebeuren’ en een raam geeft te weinig steun. Ook scherpe hoeken achter je kunnen het beste afgedekt worden zodat je er niet door geraakt wordt.


Nieuwe energie

Een optimale en energieke atmosfeer in huis creëer je door altijd ergens een raam open te laten staan. De frisse lucht is gezond voor de woning, met name wanneer de energie zich mixt met een etherische olie. Wanneer je een ruimte van oude energieën wil ontdoen, zuiver dan eens met wierook. Loop met het stokje door het huis en zorg ervoor dat je altijd uitkomt op een raam of deur zodat stagnerende chi naar buiten verdwijnt. Om echt alles weg te krijgen kunnen even alle kasten opengezet worden. Daarna kun je de kamer zuiveren met geluid, een windgong is hiervoor al geschikt.Het bed

Het bed of jouw Ikea boxspring mag niet met het hoofd naar de deur staan. Hang geen spiegel op die het bed weerkaatst. Tevens zal een spiegel de eigen chi weerkaatsen en dat maakt het loslaten van emoties moeilijker. Een houten frame is beter dan een metalen bed, hout heeft een neutraliserend effect. Ook is het beter om de ruimte onder het bed vrij te houden.

Het is beter om de ruimte waar het hoofd rust vrij te houden. Hoge spullen kunnen leiden tot depressieve gevoelens. De chi wordt ’s nachts geblokkeerd om bij je te komen. En plaats nooit water- of water motieven in de slaapkamer, het zou volgens Feng Shui inbraak aantrekken.

 • Plafond licht is niet zo’n goede keuze in de slaapkamer, kies liever voor indirect licht dat niet boven het hoofd hangt.
 • Het is beter om hier zuinig te zijn met geluksvoorwerpen.
 • Planten hebben hier ook niets te zoeken, zij onttrekken teveel energie van deze ruimte.

Voor de dekbedovertrekken geldt dat donker effen beter is dan licht en nog beter dan allerlei bedrukte motieven. Natuurlijk kan qua kleur rekening gehouden worden met de windrichting.


De deur

Wanneer een slaapkamerdeur recht tegenover een andere deur uitkomt zou dit conflicten met medebewoners veroorzaken. Een oplossing is het ophangen van een kralengordijn om het probleem te verzachten. 

Voor mensen die graag meer willen reizen zou het volgende goed kunnen werken. Leg een grote oorschelp, onder het bed.

Mensen die graag een nieuwe relatie willen zouden op een rood papier met zwarte pen hun ideale partner moeten omschrijven en het links onder het matras moeten leggen.

Het meubilair in de slaapruimte zou zoveel mogelijk ronde vormen moeten hebben. De giftige pijlen van scherpe hoeken doen tijdens de slaap meer kwaad dan goed.

Tot zover de slaapkamer, wie nog andere tips heeft, laat het weten in de reacties!


Opstelling van meubels

De opstelling van meubels zou ruimtelijk kunnen zijn in de vorm van een achthoek. Zeker niet in een L vorm. Wanneer u geen acht hoek kunt maken, zorg er dan voor dat er genoeg ruimte is en dat spullen niet te dicht op elkaar staan.


Enkele richtlijnen

Een stoel tussen twee muren in een hoek kan benauwend zijn, zet er iets achter. Ook hier geldt dat met je rug naar een raam zitten te weinig steun geeft. Met de rugleuning naar de deur is ook niet zo’n goed idee, mensen voelen zich niet goed en weten niet waarom.

De diagonale hoek vanuit de ingang van de woonkamer is erg belangrijk, een welvaarts symbool is hier op z’n plaats.

TV en radio installaties doen het erg goed in het Westen en Noordwesten. Ze vertegenwoordigen het element metaal en de beelden en geluid leveren goede energie.

Voor een goede energie, en dat geldt eigenlijk voor het hele huis, lucht elke dag minstens twintig minuten. De Chi moet zich volgens Feng Shui kunnen vernieuwen. 


Accessoires

Afbeeldingen van mensen die overleden zijn, daarvoor is de huiskamer eigenlijk niet zo’n goede plek omdat ze te ‘yin’ zijn. Helaas dragen ze niet bij aan vrolijk- en levendigheid, met alle respect natuurlijk.

Wanneer je grote ramen hebt, zet er dan planten voor. Zo blijft de Chi langer rondcirkelen. Vermijd direct zonlicht in de huiskamer, dit wordt gezien als giftige pijlen.

Raambekleding zoals vitrages en andere manieren om inkijk weg te werken is best belangrijk. Met name voor de verhouding met overburen. Kale ramen geven een slechte relatie met hen.


Plaats van innerlijke en uiterlijke gezondheid

Planten helpen de atmosfeer te verbeteren en harmoniseren de waterafvoer. Het laatste is belangrijk omdat weggespoeld water staat voor verlies van inkomen. Probeer ook daarom afvoeren zo vaak mogelijk dicht te houden.

Wanneer er zich een toilet in dezelfde ruimte bevindt is het neerzetten van planten af te raden. Deze chi opwekker doet dan meer kwaad dan goed. De badkamerdeur dient dan ook altijd gesloten te zijn. Een spiegeltje op ooghoogte laat de deur verdwijnen.

Werk als het even kan met houten voorwerpen, deze stralen meer vriendelijkheid uit zeker wanneer je zonder kleren bent. Metalen spullen zijn ‘aanvallend’.

Iets te lachen is altijd goed in de badkamer, een afbeelding of raar object. Het stimuleert de goede zin wanneer je ’s ochtends vroeg onder de douche stapt. Overigens is wetenschappelijk bewezen dat een smiley altijd een glimlach opwekt. Dus waarom deze niet in de badkamer plaatsen?

Maar eigenlijk is overdrijven niet zo goed hier, een sobere badkamer is het beste. Maar met subtiele details is de windrichting natuurlijk wel uit te drukken met kleuren in handdoeken en accessoires. Ook het douchegordijn kan aangepast worden aan de windrichting in de vorm van het patroon bijvoorbeeld.


Kleuren en patronen

 • Noorden: Wit is hier de juiste kleur, grillige vormen en glas. Andere kleuren zijn blauw en zwart.
 • Noordoosten: Beige, wit en zacht uitziende materialen.
 • Oosten: een geweldige plek voor een badkamer. Beige, groen, donkerbruin en blauw, rechthoekige vormen en als materiaal vooral hout.
 • Zuidoosten: Lichtgroen en verder hetzelfde als het Oosten.
 • Zuiden: Hele lichte houtkleuren, zoals heel licht beige, groen en een klein beetje rood om de plek sterk te houden. Als patroon sterretjes en puntige vormen.
 • Zuidwesten: Oker kleuren zoals zacht oranje (klein oppervlak) en zacht uitziende materialen.
 • Westen: Wit en roze. Het Westen is een metaalsector maar metaal ‘valt aan’ daarom is hout in een badruimte altijd beter. De vormen, rond en ovaal kunnen hier wel een rol spelen.
 • Noordwesten: Wit, grijs en zoals het Westen.

Overigens werken blauwe handdoeken het meest ontspannend in de ruimte.


Toilet, wc en douche

Wanneer er zich een toilet bevindt dan helpt het ophangen van een windgong met vijf dichte staven de chi ‘neer te drukken’. Wanneer de toilet zich in de badkamer in de windrichting bevindt dat geen aarde is (dus in het Zuidwesten en in het Noordoosten) dan helpt het neerleggen van een kei om de chi plat te drukken. Dat is van belang voor het inkomen. 

Wc en douche moeten eigenlijk altijd gescheiden zijn. Gebruik bijvoorbeeld het ophangen van lamellen, ze geven een leuk afscheiding effect en zijn makkelijk schoon te houden.

Een badkamer in het midden van het huis heeft een afmattend effect op de bewoners. Een oplossing hiervoor is aan alle vier de muren spiegels te hangen. Lekkende plafonds of kranen staan voor ernstige verstoringen in relaties, probeer ze zo snel mogelijk te verhelpen.


Apparatuur en plaats

Fornuis en alles dat met vuur te maken heeft mag nooit in het Noordwesten staan. Deze sector staat voor metaal en de patriarch, vuur is het enige dat het metaal kan vernietigen waardoor de plek van de gezinsoudste gevaar zou kunnen lopen.

Het spreekt vanzelf dat messen zorgvuldig opgeborgen dienen te worden. Houd rekening met de verhouding metaal – hout, het beste is wanneer deze materialen in evenwicht zijn. Eten, dat bereid wordt in een uitsluitend houten keuken, smaakt dof. Een schoon gasfornuis is veel beter voor de je inkomen. Een opgeruimd aanrecht staat voor overzicht op de financiën.

De plaats van de keuken zou achterin het huis gesitueerd moeten zijn, liever dichterbij de achterdeur dan bij de voordeur.
Een openstaande keukendeur, zodat de keuken altijd te zien is ‘drukt het geluk’. Heldere verlichting is belangrijk in deze ruimte. Schilder de muren in heldere kleuren. Hangende inductie pannen zijn niet zulke goede Feng Shui.


Extra tips

Boodschappen horen nooit door de achterdeur naar binnen gedragen te worden maar altijd door de voordeur. Voor vuilnis geldt dat andersom, deze mag nooit door de voorkant van het huis naar buiten gaan, maar alleen via de achterkant. Vuilniszakken door de ‘mond van je huis’ dragen, is gewoon niet echt hygiënisch.

Om altijd geld te hebben om boodschappen te doen kun je drie aan elkaar gebonden Chinese muntjes inpakken, in rood papier en deze onderin de rijstpot, of de broodtrommel leggen.

Wil je gastvrijheid aanmoedigen dan is het goed om de pitten gewoon te laten branden wanneer je aan het koken bent. Ook wanneer er geen pan op het vuur staat.

Met je rug naar een muur koken is ook niet zo praktisch, plaats wanneer dat het geval is een spiegel tegenover je op zodat je toch nog overzicht over de deur hebt.

Vuur en water zouden ver van elkaar gescheiden moeten zijn. Dus aanrecht niet tegen het gasfornuis of tegen de inductiekookplaat als het even kan.
Als je de keuken symbolisch wil scheiden van de woonkamer, hang dan een windgong op de plek waar je wilt laten weten dat er op dat moment een andere ruimte betreden wordt.

Plaats een reactie