Hoeveel slaap heb je nodig?

Hoeveel slaap heb je nodig? Het korte antwoord: volwassenen hebben 6 tot 9 uur per nacht nodig. Ongeveer 7 tot 7,5 uur daadwerkelijke slaap (de tijd om in slaap te vallen en uit bed te komen niet meegerekend) lijkt voor de meeste mensen optimaal te zijn.

Het lange antwoord: het hangt ervan af. De hoeveelheid slaap die een persoon nodig heeft, is afhankelijk van veel factoren. Hieronder vallen leeftijd, gezondheid, recente lichamelijke inspanning en mentale activiteit. Er is ook genetische invloed. Sommige mensen hebben gewoon meer slaap nodig dan anderen.

Hieronder legt BesteBed.com je precies uit hoeveel slaap je nodig hebt. Slaap jij lang genoeg? Lees het hier!

Wat is de aanbevolen hoeveelheid slaap?

De aanbevolen hoeveelheid slaap is 8 uur voor mensen van 18 tot 21 jaar en 7 uur per nacht voor volwassenen ouder dan 21 jaar.

Per leeftijd

De hoeveelheid en het soort slaap dat nodig is, verandert van kindertijd naar volwassenheid.

LeeftijdAanbevolen hoeveelheid slaap
Kinderen onder 1 jaar16 tot 20 uur
1-2 jaar oud12 uur
3-4 jaar oud12 uur
5-12 jaar oud10 uur
13-19 jaar oud9 uur
Volwassenen en senioren7 tot 8 uur

Hoeveel slaap hebben baby’s nodig? Baby’s slapen elke dag 16 tot 20 uur. Op vierjarige leeftijd neemt de benodigde hoeveelheid slaap af tot 12 uur. Deze slaap wordt over de dag verspreid. Zodra een kind zes is, slaapt het meestal ’s nachts.

Hoeveel slaap heeft een tiener nodig? Naarmate kinderen ouder worden, hebben ze minder slaap nodig. Tegen de tijd dat ze de adolescentie bereiken, hebben tieners gemiddeld 9 uur nodig.

Hoeveel slaap heeft de gemiddelde volwassene nodig? Voor de meeste volwassenen blijkt 7 tot 8 uur per nacht de beste hoeveelheid slaap te zijn, hoewel sommige mensen slechts 5 uur of zelfs 10 uur slaap per dag nodig hebben.

Hoeveel slaap hebben senioren nodig? Soms hoor je dat je naarmate je ouder wordt minder slaap nodig hebt, maar dat is niet juist. Senioren hebben evenveel slaap nodig als jongere volwassenen, maar liefst 9 uur. Hoewel ze gemiddeld maar 7,5 uur slaap krijgen. Het probleem is dat met het ouder worden de neuronen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van ons slaappatroon langzaam afsterven. Dit zorgt ervoor dat senioren wakker worden, zelfs als ze niet volledig uitgerust zijn, en last hebben van slapeloosheid waardoor het in de eerste plaats moeilijk is om in slaap te vallen.

Hoe weet ik hoeveel slaap ik nodig heb?

De vereiste hoeveelheid slaap voor volwassenen varieert tussen de 5 en 10 uur. Als je overdag slaperig bent, zelfs tijdens saaie periodes, heb je de vorige nacht niet genoeg geslapen. De meeste mensen ervaren een dip in de vroege namiddag – siësta. Maar als je ’s middags regelmatig in slaap valt, betekent dit dat je’ s nachts niet genoeg geslapen hebt.

Weten mensen wel hoeveel slaap ze krijgen? Nee. Helaas zijn mensen onnauwkeurig in het schatten van hoeveel ze hebben geslapen, dus je kunt niet per se geloven wat ze vertellen. Tests met actigrafie hebben aangetoond dat mensen over het algemeen overschatten hoeveel ze slapen.

De beste manier om erachter te komen of je voldoende slaapt, is door te noteren wanneer je naar bed gaat en wanneer je wakker word. Als je geen moeite hebt om in slaap te vallen kun je er vanuit gaan dat het ongeveer 15 tot 20 minuten duurt voordat je in slaap valt. Tel die 20 minuten op bij de tijd dat je naar bed ging, en trek vervolgens af van de tijd dat je wakker werd. Ligt het ergens binnen het aanbevolen bereik van 7-9 uur?

Als dat zo is, maar je voelt je nog steeds niet uitgerust, dan zijn hier tekenen dat je misschien meer of minder slaap nodig hebt.

Tekenen dat je te veel slaapt

  • Het kost meer dan 1 uur om in slaap te vallen
  • Je word regelmatig wakker voor je wekker, maar voelt je overdag toch uitgerust
  • Je hebt overdag weinig energie
  • Je voelt je depressief

Tekenen dat je niet genoeg slaapt

  • Je wordt ’s nachts wakker van stress, een slechte droom of een slaapstoornis
  • Je slaapt voorbij de normale wektijd en ervaart traagheid na de slaap
  • Last van slaperigheid overdag
  • Je bent humeurig en snel prikkelbaar
  • Je merkt dat je dingen vaker vergeet of slecht presteert

Slaap je te veel of te weinig?

Hoe weet je of je te veel of te weinig slaapt? Realistisch gezien, alleen als het invloed heeft op het dagelijkse – wakkere – leven.

Er is meestal geen specifieke biologische of gezondheidsreden om je zorgen te maken over minder of meer slapen dan andere mensen. Je partner kan boos op je worden als je te veel slaapt, maar de meeste mensen hebben geen reden om zich zorgen te maken dat ze buiten de normen gaan als het gaat om slaapduur.

Je zou kunnen denken dat te veel slapen een probleem is en dat overmatig slapen tijdverspilling is. Hypersomnie wordt erkend als een klinische aandoening. Maar niet alle langslapers kunnen als hypersomnie worden geclassificeerd en in alle gevallen kunnen artsen niets anders doen dan stimulerende middelen voorschrijven. Dus het is misschien niet de moeite waard om je zorgen over te maken.

Plaats een reactie