Hoe lucide dromen?

Lucide dromen is iets wat de meeste mensen ten minste één keer in hun leven meemaken. Toch kun je dit op een reguliere basis doen, maar daarvoor is veel oefening nodig. En dan is het nog steeds weggelegd voor slechts een enkeling onder ons.

Sommige mensen beweren dat lucide dromen in de echte wereld voordelen kan hebben. Zo zou je minder last van angst hebben, de creativiteit kan vooruit gaan of het kan helpen bij het bedenken van een oplossing voor een moeilijk probleem. Het wordt ook gebruikt om terugkerende nachtmerries, PTSS en depressie te behandelen.

Ook jij kunt leren om lucide te dromen, maar het vergt oefening. Slechts 20% van de mensen kan lucide dromen op een regelmatige basis. Als je je bij deze 20% wilt voegen, blijf dan lezen. We laten de meest populaire technieken zien die mensen gebruik om lucide te dromen.

hoe lucide dromen

Wat is lucide dromen?


Wat is lucide dromen

Een lucide droom is een droom waarin de dromer beseft dat hij droomt. Tussen de 51% en 82% van alle mensen geven aan ten minste één keer lucide te dromen. Veel mensen worden wakker uit lucide dromen, maar lucide dromen is de gewoonte om in de ‘droomstaat’ te blijven en deze te verkennen.

In sommige gevallen gaat de praktijk verder. Lucide dromers kunnen bepaalde technieken gebruiken om hun hersenen te beïnvloeden. Zo kunnen ze over een bepaald probleem of idee dromen. Terwijl ze in slaap vallen, denken ze misschien na over een uitdagend werkprobleem waarvoor ze nog geen oplossing hebben gevonden.

Op deze manier kunnen lucide dromers hun geest trainen om tijdens het slapen aan hun doelen te werken, zoals het verbeteren van hun zelfvertrouwen of atletisch vermogen. Een persoon met sociale angst kan de droom bijvoorbeeld gebruiken om verschillende sociale situaties na te spelen, zichzelf in staat te stellen met anderen om te gaan en te zien dat er niets engs gebeurt. Na het oefenen in de lucide droom, voelen ze zich misschien brutaler om dezelfde technieken in de echte wereld te proberen.

Lucide dromers kunnen ook hun geest openen en creatiever zijn door dromen die ze al ervaren verder te verkennen. Door keuzevrijheid te nemen en actieve beslissingen te nemen in de droom, in plaats van ze passief te ervaren, kunnen ze creatieve verbindingen maken en testen hoe de dingen werken.

De meest geavanceerde lucide dromers kunnen zelfs aan onderzoekers aangeven wanneer ze een lucide droom beleven. Lucide dromen vinden plaats tijdens de REM-slaapfase. Tijdens REM raken de meeste van onze spieren verlamd, om te voorkomen dat we onszelf verwonden terwijl we onze dromen uitvoeren, maar onze oogspieren kunnen nog steeds bewegen.

In een onderzoek uit 1977 ‘vertelden’ deelnemers de onderzoekers dat ze lucide droomden door hun ogen tijdens hun droom tweemaal van links naar rechts te bewegen. Omdat de beweging overeenkwam met hun echte ogen, konden onderzoekers de impact op hersengolven en andere biologische functies bestuderen terwijl ze sliepen.

Hoe lucide dromen in 9 simpele stappen


Lucide dromen kost tijd en oefening om te leren. Door regelmatig de volgende technieken te oefenen, kun je je hersenen trainen in lucide dromen.

slaapkamer geschikt dromen

1. Maak je slaapkamer geschikt voor dromen

Dromen komen voor tijdens REM slaap, de laatste fase van je slaapcyclus die in toenemende mate plaatsvindt tijdens de tweede helft van de nacht. Om van meer dromen te genieten, moet je van een rustige slaap genieten om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk REM slaap krijgt.

Volg een goede slaaphygiëne om beter te slapen. Houd je slaapkamer zo donker, koel en stil mogelijk. Zorg ervoor dat je de juiste slaapkamer kleuren gebruikt. Gebruik verduisteringsgordijnen of een oogmasker om omgevingslicht buiten te houden. Gebruik oordopjes en zet de thermostaat op een koele 15 tot 16 graden.

Volg ten slotte, voordat je naar bed gaat, een kalmerende bedtijd routine. Neem deel aan rustgevende activiteiten zoals het uitzetten van elektronica, neem een warm bad, doe aan aromatherapie of oefen met meditatie.

droomdagboek bijhouden

2. Houd een droomdagboek bij

Houd een droomdagboek bij naast je bed en schrijf op het moment dat je wakker wordt alles op wat je je uit je droom herinnert. Als je sneller denkt dan je schrijft, probeer dan je herinneringen op te nemen als een spraakmemo op je telefoon.

Je kunt ook een droomdagboek-app downloaden, zoals Awoken of DreamKeeper. Naast dat je je dromen kunt vastleggen, is de waarde van deze apps boven traditionele pen en papier dat ze je in staat stellen om in je droom notities te zoeken naar terugkerende thema’s, symbolen en personages – wat ons naar de volgende stap brengt.

lucide droom tekens

3. Herken droom tekens

Noteer dromen niet alleen in een dagboek en laat het zoals ze daar staan. Bekijk je droomdagboek regelmatig en zoek naar patronen. Komen bepaalde thema’s of mensen steeds weer terug? Deze kunnen inzicht geven in de soorten problemen waar je innerlijke psyche zich op richt. Wat nog belangrijker is: ze helpen je bij het herkennen wanneer je droomt.

Hoe meer je bewust bent van de droom tekens, hoe sneller je deze kunt identificeren wanneer je je in een droomstaat bevindt.

realiteit controles

4. Voer realiteit controles uit

Reality checks helpen je om te bevestigen of je wakker bent of slaapt. Het idee is om je hersenen te laten wennen aan het idee om te identificeren of je droomt of niet, zodat je beter uitgerust bent om dit te doen terwijl je slaapt.

Experts raden aan om ongeveer 10 keer per dag een van de volgende dingen te doen:

  • Probeer de wijsvinger van één hand door de palm van je andere hand te duwen. Doe dat in de verwachting dat je dit kunt realiseren, terwijl je jezelf afvraagt ​​of je droomt. In een droom zou dit echt gebeuren, hoewel het in werkelijkheid niet zou zijn. Door een open geest te houden en je realiteit zowel voor als na te onderzoeken, help je jezelf echt te herkennen wanneer je droomt of niet. Bovendien, door er een gewoonte van te maken, zou je uiteindelijk hetzelfde experiment in je droom kunnen herhalen, en als je vinger er doorheen gaat, weet je dat je droomt.

  • Je kunt ook je handen en voeten goed bekijken. Deze worden in dromen vaak vertekend of wazig.

  • Kijk naar een klok of een pagina met tekst in een boek en kijk dan snel weg en terug. In een droom zal de tijd of tekst waarschijnlijk veranderen, maar in de echte wereld blijft het hetzelfde.
mild lucide dromen

5. Gebruik de MILD-techniek

De MILD-techniek staat voor Mnemonic Induction voor Lucid Dreaming. Elke avond als je in slaap valt, herhaal je dezelfde zin voor jezelf. Het moet in de trant zijn van ‘Ik zal weten dat ik droom’ of iets dergelijks. Blijf het herhalen totdat je in slaap valt.

Door deze mantra te herhalen, moedig je je hersenen aan om bewust te zijn wanneer je begint te dromen, waardoor je kansen op een lucide droom toenemen.

weer in slaap vallen

6. Probeer weer in slaap te vallen

Als je wakker wordt uit een droom, blijf dan in bed terwijl je alles wat je je herinnert opschrijft in je droomdagboek. Sluit dan je ogen en probeer weer in slaap te vallen, met de focus op de droom. Speel de droom uit in je hoofd, maar stel je dit keer voor dat je je ervan bewust was dat je droomde. Blijf hierop focussen terwijl je weer in slaap valt.

‘Wake Induced’ lucide dromen

7. Veroorzaak slaapverlamming

In plaats van nummer 6, zou je deze alternatieve methode kunnen proberen, bekend als ‘Wake Induced’ lucide dromen.

Als je wekker afgaat, doe dan je best om je ogen gesloten te houden. Je wilt zo snel mogelijk weer gaan slapen, dus maak je geen zorgen over het opschrijven van je droom in het dagboek. Terwijl je in bed ligt, moet je de geest gefocust en bewust houden, om de kansen op het ervaren van een lucide droom te vergroten.

Weet dat als je jouw geest wakker houd terwijl je jouw lichaam laat inslapen, je een gevoel kunt ervaren dat bekend staat als slaapverlamming. Dit kan voor sommige mensen erg verontrustend zijn, omdat het lichaam niet meer kan bewegen als deze weer in slaap valt. Herinner jezelf er namelijk aan dat je veilig bent en dat je dit doet, zodat je lucide kunt dromen.

Als je deze methode gebruikt, ben je in goed gezelschap. Veel vooraanstaande denkers en kunstenaars veroorzaakten slaapverlamming om hen te helpen hun grootste werk te bedenken.

begin met gamen

8. Begin met gamen

Als je meer video games wilt spelen, is dit een geweldig excuus: uit een onderzoek uit 2017 bleek dat frequent gamen wordt geassocieerd met een beter vermogen om je dromen te onthouden. De correlatie is logisch, omdat videogamers vaak worden ondergedompeld in een fictieve, zeer levendige wereld waarin ze controle hebben over hun bewegingen etcetera.

Volgens deze studie kan frequent gamen de droomherinnering een boost geven! Zorg ervoor dat je de controller minstens 1 uur voor het slapen weglegt, zodat je voor het slapengaan de geest in een rustige toestand kunt brengen.

droom gaande houden

9. Probeer je droom gaande te houden

Als je lucide dromen begint te ervaren, gefeliciteerd!

Wees niet boos als je in het begin veel valse starts hebt. In het begin is het heel normaal dat het moeilijk is om een lange tijd in de droom door te brengen. Veel beginnende lucide dromers raken zo opgewonden door het besef dat ze in een lucide droom zijn dat ze zichzelf per ongeluk wakker maken. 

Probeer een van deze tips om je droom te verlengen:

  • Val achteruit of draai rond in de droom.
  • Wrijf je handen samen in de droom.
  • Blijf doen wat je net deed in de droom en probeer jezelf ervan te overtuigen dat je nog steeds in de droom bent.

Plaats een reactie