Powernap nodig? Door een powernap op de juiste manier te nemen, bereik je maximaal effect. Slecht geslapen of meer energie nodig? Dan is een powernap vaak de beste oplossing.
In dit artikel lees je precies waarom, hoe en wanneer je een powernap kunt nemen. Ook vertellen we je graag de verschillende soorten en mogelijkheden. Want het zijn er best wel veel. En dat is misschien niet wat je in eerste instantie verwacht. Tot slot leggen we je uit welke soorten goed zijn voor welke doeleinden. Want niet iedere powernap betekent hetzelfde voor het lichaam. Alvast veel energie gewenst!
Verschillende soorten powernaps
Er zijn een aantal verschillende soorten powernaps. Hieronder leggen we precies uit welke mogelijkheden je hebt én waar ze goed voor zijn. Ook vermelden we de tijd. Zo weet je precies welke jij het beste kunt gaan kiezen. Hieronder bekijk je de verschillende soorten onder elkaar:
Nano-Nap
- Tijdsduur: 20 seconde

De Nano Nap is de meest korte versie van een powernap. En dit mag eigenlijk geen powernap genoemd worden, maar kan toch effectief zijn. Zeker wanneer je écht heel moe bent, of je hoofd vol is.
Slaapstudies hebben nog niet aangetoond of er voordelen aan deze korte intervallen zitten. Bijvoorbeeld wanneer je in de trein stiekem héél even in slaap valt. Dan doe je zonder dat je het zelf merk een Nano Nap.
Micro
- Tijdsduur: 5 minuten

Heb je écht geen tijd om langer te slapen? Bijvoorbeeld onderweg, tijdens het autorijden of nét voordat je bij jouw schoonouders aankomt met een kater? Dan is een 5 minuten Micro-Nap soms nét genoeg om er wat fitter uit te zien.
De Micro-Nap is een korte versie van een powernap. Je slaapt enkel 5 minuten. Hiermee herstart je jouw systeem héél kort. Je hersenen stoppen héél even met denken. Hierdoor heb je wel het gevoel dat je in slaap bent gekomen. Maar je zal niet veel verschil merken qua energie.
Mini
- Tijdsduur: 15 minuten

De Mini-Nap is een wat meer serieuze powernap. Hiermee haal je net genoeg slaap binnen welke een bewezen effect heeft op jouw energie. Probeer het je zo comfortabel mogelijk te maken. Zit je op werk? Probeer dan om niet gestoord te worden tijdens de tijd dat je een break neemt. Zoek een rustig plekje op en ga er goed voor zitten. Geef jezelf de tijd!
Studies van NASA tonen aan dat voordelen van een Mini-Nap zijn dat het jouw alertheid verbeterd. Ook geeft het jouw stamina een boost en kun je over het algemeen beter presteren wanneer jouw hersenen weten dat je hebt geslapen. Deze vorm van een powernap is bewezen goed te zijn voor de geest. Loop je even over, en heb je maar een kwartiertje? Dan is een Mini-Nap écht wat voor jou.
Origineel
- Tijdsduur: 20 minuten

De originele powernap duurt 20 minuten. Dit houdt in dat je 20 minuten moet slapen. Dus niet 20 minuten in bed moet liggen, maar ook écht moet slapen. Onderzoek toont aan dat deze vorm van powernappen een goed effect kan hebben op zowel lichaam als geest.
Deze powernap heeft alle voordelen van de Micro-Nap en de Mini-Nap. Daarnaast bevorderd het het herstel van de spieren. Ook leegt het jouw hoofd van nutteloze informatie die je gedurende de dag hebt binnengekregen. Zo heeft jouw hoofd tijd voor serieuze dingen. Het zal je lange termijn geheugen helpen om gebeurtenissen, feiten en namen beter te onthouden.
Maximum
- Tijdsduur: 30 minuten

Wanneer je een powernap neemt van meer dan 30 minuten, loop je het risico dat je in een diepe slaap valt. Dit zal je moe en wellicht wat minder energiek laten voelen dan voor de powernap. Bij een 30 minuten powernap zal je nét niet in de REM-slaap terecht komen. Hierdoor zal je, afhankelijk van hoeveel slaap je hebt gehad, misschien wat minder goed wakker worden dan dat je ging slapen.
Lazy Man’s
- Tijdsduur: 60 minuten
Ben je net naar de sportschool geweest en heb je het gevoel dat je echt iets te hard hebt getraind? Neem dan een powernap van 60 minuten. Jouw spieren zullen sneller kunnen herstellen met als gevolg: minder spierpijn.
De Lazy Man’s-Nap is een wat langere versie van een powernap. Je mag een uurtje slapen en je vervolgens gedragen als iemand die écht heel moe is. Wanneer je een uur slaapt ga je door de slow-wave-slaap heen (powernap!), maar ook door de REM-slaap. Toch heeft een Lazy Man’s-Nap soms goede gevolgen. Het kan jouw spieren helpen aan te sterken en te repareren.
Hoe een powernap nemen? De belangrijkste tips voor een goede powernap
Een powernap is een handig hulpmiddel. Het kan je helpen meer energie te krijgen, meer uit jouw dag te halen of jouw mentale gezondheid een boost geven. Maar hoe neem je een perfecte powernap? Dat kan soms lastig zijn. Je zet je wekker, maar valt niet meteen in slaap. Wat is de juiste tijd? We leggen het je graag uit.
Kies het juiste moment
Het kiezen van het juiste moment voor een powernap is erg belangrijk. Je wilt niet dat je ’s avonds niet kan slapen. Ook wil je precies genoeg energie hebben voor de rest van de dag. Daarom is het juiste moment misschien wel het belangrijkste op de duur van je powernap na.
Wat is het juiste moment? Net na de lunch. Of in ieder geval voor 15.00 uur ’s middags. Niet later! Ook niet eerder dan 12.00 uur. Dan is het goed om nog een bakje koffie te nemen of even te gaan hardlopen. Het juiste moment voor een powernap is van 12.00 uur tot 15.00 uur ’s middags, na de lunch.
Uitleg animatievideo
Of je nu ‘gewoon’ weer te laat naar bed bent gegaan, of een inkak-momentje na de lunch hebt: iedereen voelt op kantoor wel eens de behoefte om een dutje te doen. Maar hoe ziet de ideale powernap eruit? Door Intermediair.De beste plek
De beste plek voor een powernap is niet perse in jouw boxspring. Je kunt slapen op de bank, op kantoor of in bed. Het maakt niet uit waar je jouw powernap doet. Zolang je rekening houdt met eventuele onderbrekingen. Want je wilt niet dat jouw powernap wordt verstoord door een collega die binnen komt lopen. Of dat nét de kinderen thuis komen voor hun tussendoortje.
Plan je powernap zo dat je geen andere verplichtingen hebt en een rustige ruimte. Wanneer je dan ook nog eens comfortabel kunt liggen is dat mooi meegenomen, maar een stoel kan ook zeker geen kwaad.
Wat is de beste plek voor een powernap? Dat ligt ook een beetje aan jouw voorkeur. Test eens met verschillende plaatsen binnenhuis. Wat werkt voor jou het beste?
Perfecte powernap lengte: hoe zet je jouw wekker?

Een wekker zetten is noodzakelijk bij een powernap. Anders slaap je te lang of een verkeerde tijd. Maar hoe laat zet je jouw wekker weer? Want een gemiddelde powernap duurt 20 minuten, maar wat als je pas na 15 minuten in slaap valt?
Het is een van de belangrijkste dingen om goed over na te denken. Is het één van je eerste powernaps? Zorg er dan voor je dat je de wekker wat meer van tevoren zet. Een ‘gemiddeld mens’ doet er 14 minuten over om in slaap te komen.
De term voor deze tijd is “slaaplatentie”. (Eigenlijk geeft Wikipedia de voorkeur aan Sleep Onset Latency.)
Wat is jouw slaaplatentie?
Die 14 minuten slaaplatentie is niet zo voorspelbaar of precies. Want een gemiddeld mens is lastig te vinden.
Praktijkparameters voor klinisch gebruik van de Multiple Sleep Latency Test en de Maintenance of Wakefulness Test is een discussie over de Multiple Sleep Latency Test – waar patiënten gedurende de dag verschillende mogelijkheden krijgen om in slaap te vallen en hun slaaplatentie wordt gemeten. In tabel 3 geeft het een gemiddelde slaaplatentie van 10,4 +/- 4,3 minuten of 11,6 +/- 5,2 minuten, afhankelijk van het gebruikte protocol. Ze toonden ook aan dat mannen een hogere gemiddelde slaaplatentie hebben.
Samenvattend: 14 minuten is rond het juiste moment. Maar het zetten van je wekker op precies 14 minuten is niet helemaal gerechtvaardigd. Daarmee is het verstandig rekening te houden met slaaplatentie. Maar ook te kijken naar wat je zelf denkt over de tijd die je neemt om in slaap te vallen.
Heb je vragen? Aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten. We helpen je graag bij het vinden van de perfecte powernap voor jou! Ook kunnen we je helpen bij het kiezen van een boxspring met tv lift of een boxspring met opbergruimte.