Slaapkamer kleuren: van welke kleur slaap je beter?

Beïnvloed de kleur in de slaapkamer onze slaap? Ja, dat is zeker. Daarom wil je zeker weten dat je de beste slaapkamer kleuren gebruikt. Zo profiteer je van een ontspannen nachtrust.

Er is een reden waarom een smiley gezicht geel van kleur is en een boos poppetje rood. Kleuren doen wat met ons. Het heeft een sterke invloed op onze stemming en het beïnvloedt ook ons slaapvermogen.

Ben je gestrest, angstig of boos? Dan is het moeilijk om in slaap te komen. Wanneer je je fijn, kalm en ontspannen voelt, dan is slapen een logische stap.  

In dit artikel vertelt BesteBed.com je precies welke slaapkamer kleuren het beste zijn om te slapen. Zo weet je na het lezen van dit artikel precies welke kleur jij jouw slaapkamer gaat verven. Daarmee alvast veel succes!

slaapkamer kleur blauw

Beste slaapkamer kleuren


beste kleur voor in slaapkamer

Zonder twijfel is de beste kleur voor in de slaapkamer blauw. Blauw is een rustgevende kleur en rust bevordert de slaap. Bovendien zijn je hersenen vooral ontvankelijk voor de kleur blauw, dankzij speciale receptoren in je netvliezen die ganglioncellen worden genoemd. Deze zijn meer gevoelig voor blauw dan welke andere kleur dan ook, dus als ze het zien, sturen ze een bericht naar je hersenen dat je in een rustige omgeving bent, waardoor je hartslag en bloeddruk dalen.

Volgens een onderzoek onder 2000 Britten genieten degenen met blauwe slaapkamers gemiddeld 7 uur en 52 minuten van de slaap per nacht. Dat is meer dan de meeste Nederlanders, die 7 uur en 20 minuten slapen. Het blauw schilderen van je slaapkamer kan een stap zijn in de richting van minder slapeloze nachten.

Nog een voordeel voor een blauwe slaapkamer? Bijna 60% van de eigenaren van blauwe slaapkamers in de enquête meldde ook regelmatig wakker te worden met een gelukkig gevoel. Helemaal happy-blue dus!

Welke andere kleurtinten zijn goed?


Niet iedereen houdt van blauw en dat is prima. Er zijn tal van andere kleuren die een goede nachtrust bevorderen:

  • Geel: met 7 uur en 40 minuten slaap per nacht komen de deelnemers van de enquête met gele slaapkamers op een tweede plaats.

  • Groen: eigenaren van groene slaapkamers genieten gemiddeld elke nacht van 7 uur en 36 minuten slaap. Ook worden ze wakker met een vrolijk en positief gevoel.

  • Zilver: voor degenen die iets minder kleurrijk willen, is zilver een optie. Met een zilveren slaapkamer kregen slapers elke nacht 7 uur en 33 minuten slaap.

  • Oranje: een warme, ontspannende kleur die volgens sommigen helpt bij de spijsvertering. Boxspring eigenaren van een oranje slaapkamer genoten gemiddeld 7 uur en 28 minuten van de slaap.

De slechtste slaapkamer kleuren

slechtste slaapkamer
kleuren

Zijn er kleuren die je wilt vermijden om de muren van de slaapkamer mee te schilderen? Volgens het Britse onderzoek is het antwoord ja. Mensen met grijze, bruine of paarse slaapkamers slapen regelmatig minder dan 7 uur per nacht.

  • Paars: na 5 uur en 56 minuten slaap is paars de slechtste kleur om te slapen. Het is een mentaal stimulerende kleur die je creativiteit stimuleert en bijdraagt aan levendige nachtmerries.

  • Grijs: hoewel het niet is zoals paars, staat grijs op de lijst vanwege zijn vermogen om deprimerend en ongeïnspireerd te zijn. Deelnemers aan de enquête met grijze slaapkamers slapen slechts 6 uur en 12 minuten per nacht.

  • Bruin: net als grijs is bruin grauw, somber en allesbehalve gezellig. Het creëert eerder een gevoel van rusteloosheid dan van rust.

  • Rood: rood is een gepassioneerde, energieke kleur die je bloeddruk kan verhogen en je kan inspireren om sneller te bewegen. Geen van beide zijn fysieke sensaties die de slaap bevorderen.

Waar wil je nog meer op letten bij het verven van de slaapkamer?


Welke kleur je ook kiest, gebruik de lichtere, pastelkleurige of gedempte tinten van de kleur. Neutrale, op aarde of op de huid gebaseerde tinten kalmeren en bevorderen een positieve energiestroom volgens feng shui.

Een kleur die te helder of te vet is, stimuleert en creëert een gevoel van alertheid in plaats van een gevoel van ontspanning. Bewaar de opvallende muren voor je woonkamer en houd je slaapkamer sereen.

Gebruik een platte verf in plaats van een eierschaal of glanzende afwerking. Glanzende afwerkingen reflecteren licht, terwijl plattere verven meer kleur absorberen en zachter aanvoelen.

Zorg er ook voor dat je let op de accenten van de slaapkamer. Ze moeten elkaar aanvullen en parallel zijn aan elkaar op in het kleurenwiel, in plaats van contrasterend. Contrasterende kleuren stimuleren je ogen en geest.

Zodra je de kleur van de slaapkamer hebt uitgekozen, is het tijd om in te spelen op je andere zintuigen. Slaap lekker in een heerlijk goedkope boxspring of kijk op de zondagochtend tv vanuit jouw boxspring met tv lift.  

Verschillende soorten kleuren voor in de slaapkamer

Nu je weet welke kleur het beste werkt, gaan we in op de verschillende tinten. En natuurlijk wat deze kleurtinten met je doen. Hieronder lees je de verschillende soorten kleuren voor in de slaapkamer.

Alles over sobere tinten

Een sobere tint kan een serene en ontspannen sfeer geven. Daarnaast kun je deze goed met andere kleuren combineren. Doordat deze vaak tijdloos zijn hoef je ’t niet zomaar opnieuw te doen.

Kies je voor een sobere kleurtint? Ga dan voor pasteltinten, grijstinten of aardetinten. Kleuren als roze, groen, geel en natuurlijk blauw doen het goed in de slaapkamer.

Natuurlijke tinten gebruiken

Een natuurlijke kleurtint staalt een gevoel van puur- en eerlijkheid uit. Dit komt logischerwijs door de flora zelf. Je kunt warme aardetinten toevoegen en planten zijn ook erg mooi.

Wil je wat meer kleur? Dat kan ook. Klei, grasgroen of zandkleur is een mooie toevoeging aan jouw natuurlijke kleurtint. Luchtblauw is een sterke kleur, zoals we hierboven vertelden. Andere lichtte kleuren mogen natuurlijk ook!

Het contrast: zo rustgevend mogelijk

Wanneer je blauw gebruikt creëer je rust in de slaapkamer. Zo geef je een knusse, relaxte en soms nog wel tropische sfeer aan de slaapkamer.

Ook is het leuk om blauw krijtbordverf te gebruiken. Zo heb je een multi-functionele muur!

Energiek kleurcontrast

Opwekkend kleurgebruik geeft energie. Wanneer de zon op warme kleuren schijnt krijg je ’s ochtends een fris en vooral energiek gevoel. Denk bij het kopen van verf aan de kleur oranje, geel, rood of heldergroen.

Heb je veel energie? Dan is een opwekkend kleurcontrast in de slaapkamer niet zo’n goed idee. Kies dan sneller voor een rustgevend kleurcontrast die je wat rustiger houdt. Zeker voor het slapengaan.

Plaats een reactie