Beste slaapmuziek om je te helpen slapen (volgens wetenschappers)

Leun achterover, ontspan en lees. Deze afspeellijst met de beste slaapmuziek is gebaseerd op recent onderzoek en zorgt ervoor dat je in een mum van tijd slaapt.

Muziek kan je aan het lachen maken, je laten huilen, je koude rillingen bezorgen of je in slaap brengen. (Zoals iedereen die ooit een symfonie heeft bijgewoond maar al te goed weet.)

Welke slaapmuziek werkt goed: wat zegt de wetenschap?

Opkomend onderzoek van slaapwetenschappers over de hele wereld zegt dat er een goede reden voor is. En nu kun je het gebruiken om sneller in slaap te vallen.

Muziek wordt al duizenden jaren in genezingsceremonies en in verschillende culturen gebruikt. Maar laten we het hebben over een verrassende nieuwe studie uit Hong Kong. Onderzoekers ontdekten dat studiedeelnemers die drie maanden lang elke nacht 30 tot 45 minuten naar muziek luisterden voordat ze naar bed gingen, sneller in slaap vielen, dieper sliepen en zich de volgende ochtend beter voelden.

Het addertje onder het gras: de nummers waarnaar ze luisterden, waren allemaal ingesteld op tempo’s tussen 60 en 80 slagen per minuut – onze geschatte hartslag als we in slaap vallen.

Hartslag en beats per minuut

Dat klopt: je kunt je lichaam letterlijk laten ontspannen door je hartslag te synchroniseren met rustige muziek. Op deze manier wordt het luisteren naar muziek een vorm van meditatie; door aandachtig naar de omgeving te luisteren, vertraagt ​​de hartslag, verlaagt de bloeddruk, neemt angst af en wordt het leven een vredig lied.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor energieke muziek: de Royal Automobile Club Foundation for Motoring rangschikte Wagners ‘Ride of The Valkyries’ als ’s werelds gevaarlijkste nummer voor automobilisten, dankzij een heel snel tempo dat bestuurders uitdaagt om sneller te rijden.

Gewapend met bevindingen over het onweerstaanbare verband tussen de beat van slaapmuziek en hartslag, zijn slaaptherapeuten zelfs begonnen samen te werken met muzikanten om te creëren wat in de geschiedenis bekend zou kunnen worden als de koudste muziek ooit.

Weightless

In 2011 werkte het Engelse trio Marconi Union samen met de British Academy of Sound Therapy om een ​​instrumentaal nummer van acht minuten te maken genaamd ‘Weightless‘. Ontworpen om de luisteraar te laten ontspannen door middel van bewezen hartslagverlagende geluiden en tempo’s (beginnend met 60 bpm, en aan het einde stiekem vertraagd tot 50 bpm.)

En het werkte ook. In een recent Brits onderzoek vertoonden deelnemers die werden uitgedaagd om moeilijke puzzels op te lossen terwijl ze naar verschillende soorten muziek luisterden. Maarliefst 65 procent had minder last van angst. En dus een verbetering van de prestaties wanneer er naar ‘Weightless‘ werd geluisterd. Als addendum zei studiemoderator Dr. David Lewis-Hodgson van Mindlab International zelfs: “Ik zou afraden om te rijden tijdens het luisteren naar het nummer, omdat het gevaarlijk kan zijn.”

Wil je voor het slapengaan de ontspanning een boost geven? Maak dit je officiële afspeellijst voor een goede slaap:

Top 5 beste slaapmuziek om sneller te slapen

Slaap lekker!

Dit is volgens de wetenschap hoeveel slaap je nodig hebt.

Plaats een reactie