Wanneer moet je een topper vervangen?

Wanneer moet een topper worden vervangen? Een topper wordt natuurlijk intensief gebruikt. Jarenlang, dag in dag uit lig je op het topmatras. Maar wanneer wil je een nieuwe topper gaan kopen? Dat vertelt BesteBed.com je in dit artikel.

Zo heb je na het lezen geen zorgen meer, en kun je weer rustig, fijn en zonder pijn in je rug slapen. Want een topper die al jaren op jouw matras of boxspring ligt is niet schoon. En daarnaast zal je ook veel lekkerder liggen zodra jouw topper is vervangen.

Alvast veel plezier met jouw nieuwe topdekmatras!

wanneer topper vervangen
topper vervangen


Hoe merk je wanneer de topper aan vervanging toe is?


Het is niet makkelijk om te bepalen wanneer jouw topper aan vervanging toe is. Je gebruikt het topmatras iedere dag. Mocht de kwaliteit achteruit gaan, dan merk je het verschil niet snel. Om te bepalen wanneer de topper nu aan vervanging toe is, kun je een aantal dingen opmerken.

Een indicatie kan zijn dat je ‘s morgens opstaat met pijn in je rug. Of misschien merk je dat je ook minder goed slaapt. Misschien moet je steeds vaker jouw plekje in bed vinden om goed te kunnen gaan slapen. Dat je steeds vaker draait en draait. Dan merk je dat je niet lekker ligt en vervolgens lig je een uur wakker. Of je voelt dat er een kuil zit in de topper.

topper pijn in rug

Een kuil(tje)? Last van je rug!

Als een topmatras een kuil heeft, dan is het per definitie niet goed. Je krijgt dan geen steun meer. Hierdoor krijg je last van je rug. Dan weet je zeker dat je de topper moet gaan vervangen.

Meestal is er bij een kuil of kuiltje een plekje die uitsteekt. Je kunt dan niet lekker meer gaan liggen en je wordt niet meer goed ondersteund. Als je geen steun meer krijgt, dan krijg je op een gegeven moment dus last van je rug. En dat is wat je wilt voorkomen.

kuil in topmatras

Om dat te voorkomen kan je de topper het beste vervangen. Rond de vier jaar, misschien acht jaar. Maar dan moet je wel echt een perfecte topper hebben gevonden, van de beste kwaliteit.

Wanneer topper vervangen?


Het antwoord op de vraag: “Wanneer mijn topper vervangen?”, is niet eenduidig. Het antwoord is rond de 2 tot 4 jaar. Dit verschilt, want een topdekmatras kan zomaar na 2 jaar al contourvorming krijgen. Daarom moet je goed opletten bij het onderhoud van de topper.

De levensduur van een topper ligt aan het materiaal van het topdekmatras. Ook de vulling van de tijk heeft invloed op de levensduur. Daarom moet je in de gaten houden of je jouw topper moet vervangen.

De tijd dat een topper meegaat is dus rond de 2 tot 4 jaar. Maar het kan zijn dat je het al langer hebt liggen. Soms zijn er toppers die zomaar 6 tot 8 jaar blijven liggen. In dat geval moet jouw topper echt worden vervangen. Waarom?

topdekmatras

Hygiëne

Het topdekmatras wordt ook erg vies. Elke dag transpireer je tijdens de slaap. Dan komt er zweet in het topdekmatras terecht. Daarnaast leven daar ook huisstofmijten in. Die leggen hun uitwerpselen vervolgens in de topper. Verder gaan we hier niet. Kortom. Het wordt ook echt vies.

Alleen al uit hygiëne oogpunt is het ook belangrijk om het te vervangen. De richtlijn is tussen de 2 en 4 jaar, afhankelijk van de staat van jouw topper.

Een leuk bijkomend voordeel is natuurlijk dat je weer een stuk lekkerder slaapt. Je voelt je meer uitgerust met een nieuwe topper. Je doet het dus allemaal niet voor niets. Bedenk voor jezelf goed: hoe ligt jouw topper al op je matras? Is dat 1,4,6 of misschien zelfs 8 jaar? Dan weet je zeker dat je jouw topper moet vervangen.

2 gedachten over “Wanneer moet je een topper vervangen?”

 1. Kan je van een topper aleen de binnenkant vervangen ?
  Ik heb een nieuwe topper maar ik vibd de hoes van mijn oude topper steviger?
  Die kan ik uitwassen en toch om de nieuwe gebruiken.
  Graag hoor ik van u

  Beantwoorden
  • Hoi Conny!

   Wat leuk dat je een nieuwe topper gaat kopen. Weet je al waar?

   Je kunt natuurlijk je oude hoes eromheen doen. Als je dat fijn vind. Verder wens ik je er alvast veel plezier mee!

   Beantwoorden

Plaats een reactie